Chłodzące odżywianie latem

Chłodzące odżywianie latem

Piekące słońce , niesamowita gorączka , powietrze jak w zamkniętej szklance! Latem wymagamy bardzo dużo od naszego organizmu. Gorąco prowadzi do tego, że Pitta - jedna z Doshas w Ajurweda - wzrasta. Wtedy jest bardzo ważnym poddać się naturalnym tendencjom organizmu i własne odżywianie oraz aktywności temu odpowiednio dopasować.

Podczas upałów nie mamy naprawdę apetytu. Jest bardzo ciężko być sprawnym fizycznie, umysłowo i jeszcze aktywnym. To ma do czynienia ze wzrostem Pitta. Jak to się pojawia , redukuje organizm własny ogień, zwany Agni , aby uzyskać równowagę. Ta redukcja Agni pociąga za sobą zdławienie produkcji ciepła , spowolnienie metabolizmu i redukcję sił trawienia. Poprzez celowe , chłodzące odżywianie można dać organizmowi ulgę. Najlepsze wskazówki z Ajurweda dla tych upalnych dni:

  • Lekki pokarm przy wysokich temperaturach jest pierwszym wyborem. Tutaj proponujemy ogórki, cukini, dynię, marchew, szparagi , brokuły czy kalafior, ale również ryż basmati , Ghee , ser, migdały, olej oliwny, kokoswy i owoce.
  • Należy unikać pokarów podnoszących Pitta. Do nich należy: surowe mięso , kiełbasa, bardzo mocno przyprawiany ser lub alkohol. Obok nich istnieje cały szereg roślinnego pożywienia i przypraw , które mogą podnosić temperaturę ciała; czerwone buraki , oberżyny, pomidory, rzodkiew, cebula, czosnek, ostra papryka , owoce cytrusowe , żyto,proso, gryka , kukurydza, miód , za mocno podgrzane ostre przyprwy ( pieprz, chili, goździki, kminek)jak i sól , ocet i ketchup.
  • W krajach, w których latem jest bardzo gorąco jest powszechne , potrawy mocno przyprawiać. Istnieje cały szereg przypraw , pobudzających ogień trawienia , bez podwyższenia Pitta. Na pierwszym miejscu stoi Iimbir. Dalej świeże zioła , kolendra , koper włoski, kardamon, cynamon i szafran.
  • Dobrą radą jest, wsłuchanie sią we własny organizm i nieignowrowanie pierwszych sygnałów. Jadać powinno się tylko wtedy , jeśli jest się głodnym. I wtedy tylko umiarkowanie , bo organizm ma trudności z trawieniem i staje się ospałym.
  • Zimne napoje dają tylko krótko ulgę. Organizm musi te napoje najpierw podgrzać; inaczej nie może ich przetrawić. W ten sposób podnosi się temperatura ciała i my się jeszcze intensywniej pocimy. No i ponownie mamy pragnienie. Ten okręg można przerwać z ciepłymi napojami . One pomagają utrzymać niską temperaturę ciała.
  • Także lody obciążają trawienie. Nie chcesz z nich zrezygnować , powinno się przestrzegać parę zasad: lody powiny być widziane jako posiłek i najlepiej jedzone w południe . Dodatkowo powinno się spożywać tylko wysoko jakościowe lody , nie produkowane przemysłowo.
  • Mięta pieprzowa nadaje się wspaniale do ugaszenia pragnienia. Ona jest chłodzącą rośliną , uspakajającą i odświeżającą w gorących dnaich letnich.
  • Smaki słodki, gorzki i cierpki równoważą Pitta. Dlatego jest logiczne spożywanie potraw i napojów w tym kierunku. Omijaj słone, kwaśne , ostre i bardzo gorące pożywienie.