Moc grzybów

Moc grzybów

Grzyby są wielostronnie fascynujące. Na przykład one nie należą ani do roślin, ani do isot żywych. One są własnym gatunkiem , posiadającym kluczowe znaczenie przy rozpadzie związków organicznych. Poza tym mają wpływ na ludzkie życie od tysięcy lat.

Grzyby są zdolne do wykorzystania produktów przemiany materii przeciw wirusom i bakteriom. Najbardziej znanym przykładem jest penicylina . W medycynie są grzyby używane nie tylko od ostatniego stulecia. Tradycyjna medycyna chińska interesuje się grzybami od tysiącleci . Pozytywne , lecznicze działanie grzybów było już dawno znane w Europie . Medycyna klasztorna dawała im wysoki status i ich dzialanie zostało zbadane.

Niestety, ta wiedza pozostawa w przeciągu lat na drugim tle.Ale powoli powraca. W ostatnich dziesiątkach lat zajmuje się medycyna bardzo intensywnie grzybami i ich składnikami działającymi. Większość grzybów leczniczych jest dobrze tolerowana przez ludzki organizm i może zostać wielostronnie użyta , w leczeniu lub wsparciu własnego zdrowia.

Podczas przetwarzania zostają grzyby lecznicze zwykle suszone i mielone. Proszek tych grzybów jest jako podstawa dla wielu różnych produktów . Donajbardziej znanych grzybów leczniczych należą Reishi ( lakownica żółtawa) , Shiitake ( twardnik japoński) i Hericium ( soplówka jeżowata).

Reishi ( lakownica żółtawa) odgrywa ważną rolę w tradycyjnej medycynie chińskiej. Chińczycy nazwali ten grzyb również "boskim grzybem nieśmiertelności". On występuje nie tylko w Japonii i Chinach, ale także w Europie. Podczas rozwoju może przyjmować ten grzyb bardzo skuryle postacie i ma prawdziwą paletę kolorów od brązowo - czerwonego do pomarażczowo - biało - żółtego. . On znajduje zastosowanie w herbatach , wyciągach i kapsułkach z proszkiem grzyba. .

Grzyb Shiitake ( twardnik japoński) , jest po pieczarce, najcząściej uprawianym grzybem na świecie . On ma charakterystyczny smak umami, który jest obecnie uznany za piąty wyczuwalny smak na języku obok słodkiego, kwaśnego, słonego i gorzkiego. Umami oznacza szczególnie pełne brzmienie smaku W Azji są grzyby Shiitake wykorzystane przez tysięcy lat. Wartość odżywcza shiitake jest bardzo wysoka, ponieważ zawiera białka, błonnika, witaminy i minerały.

Hericium (soplówka jeżowata), zwana również grzybem łba małpy, jest znana nie tylko dzięki jej cudownemu zapachowi, ale również pozytywnemu działaniu w organiźmie. Ona jest rozpowszechniona w całej Europie , ale rzadko spotykana. W kuchni azjatyckiej jest uważany ten grzyb o kremiście białym do różowawego kolorze, za przysmak. On zawiera 8 istotnych aminokwasów , które potrzebuje człoweik , jak i wiele minerałów.