Zioła i przyprawy z siłami leczniczymi

Zioła i przyprawy z siłami leczniczymi

W ajurwedyjskiej nauce o leczeniu odgrywają przyprawy bardzo ważną rolę. One są tnie ylko użyte , dla poprawy smaku potraw , ale posiadają inne dodatkowe dzałanie. One są cenione na ich zalety lecznicze i na wyrównanie Doshas.

W Ajurweda jest człowiek traktowany jako całość. Istnieją trzy energie życia (Doshas) - Vata, Pitta i Kapha. U większości ludzi dominuje tylko jeden Dosha, ale to nie jest idealne. Optymalny stan jest, jeśli wszystkie trzy Doshas znajdują się w równowadze. Aby ten stan polepszyć , mogą zostać użyte przyprawy , które mają działanie wyrównujące. Tutaj otrzymasz wskazówki, jaka Dosha u Ciebie dominuje.

Ponadto, są przyprawy używane dla poprawy zaburzeń, które mogą powodować choroby. Pieprz jest używany w kuchni ajurwedyjskiego dla pobudzenia apetytu. Dodatkowo ma on działać przeciw nudnościom, zawrotom głowy, zaparciu , gorączce i przeziębieniu.

Odpowiednie przyprawy do

Typu Vata

Typ Vata powinien spożywać głównie ciepłe i ocieplające potrawy . Również przyprawy z działaniem kojącym i słodkie przyprawy są dla niego idealne. Tutaj pasują: wanilia, oregano, dzika róża, lawenda, cynamon, tymianek, kardamon, koperek, jałowiec, imbir, lukrecja , gałka muszkatołowa i anyż. Także słodka papryka.

Typu Pitta

Według zaleceń Ajurweda powinien typ Pitta bardzo oszczędnie się obchodzić z przyprawami . Jeśli je już używa , to tylko odświeżające, chłodzące i harmonizujące zioła jak: pietruszka, lukrecja, kurkuma, kolendra, malisa, limonka, bylica, szałwia i szafran.

Typu Kapha

Ten typ przyjmuje najlepiej przyprawy pobudzające i tyle, ile chce. Ostre, gorzkie czy cierpkie przyprawy nadają się , aby nie dawać organizmowi spokoju i przeciwdziałać bezwładności. Tutaj pasują: pieprz, chili, imbir, cynamon, kardamon, goździki, rozmaryn, ziarnka musztardy, mięta, czosnek i jałowiec.

Wiele z tutaj wymienionych przypraw pochodzi z regionów azjatyckich. To jest logiczne, bo tylko tam powstała nauka Ajurweda. Mimo tego , są coraz częściej w ostatnich latach używane rodzime zioła , które są uprawiane według zasad ajurwedyjskich. Dla chłodzenia można , zamiast kolendry, używać pietruszkę. Zamiast kurkumy - szałwięi jeśli ktoś nie lubi herbaty z imbiru, może spróbować z pokrzywą dla odwodnienia.

Przygotowanie potraw w kuchni ajurwedyjskiej

W Ajurweda są przyprawy, zależnie od możliwości, przechowywane w całości. One zachowują ich smak i wartościowe składniki. Przyprawy są mielone krótko przed ich użyciem. Następnie zostają smażone w Ghee, smalcu maślanym . Składniki smakowe uwalniają się w Ghee i osiągają ich pełne działanie. Najpierw zostają podgrzane " twarde" przyprawy: pipepz, ziarna musztardy, kolendra, kminek.. . Krótko przed końcem używa się " miękkie" przyprawy ( szałwia,bazylia..). Następnie zostaje dodana gorąca woda i pod jej działaniem potrawa wymieszana. Dzięki tłuszczowi uwalnają się optymalnie wszystkie substancje smakowe i przekazują pozytywne działanie przypraw na potrawę.

No to na co jeszcze czekasz? Przerób Twój regał z przyprawami na aptekę i przygotuj z prawidłowymi przyprawami kojące , lecznicze potrawy.