Ajurwedyjskie potrawy - zdrowe ajurwedyjski ryż pikantny.

W drugiej części naszej serii o potrawach ajurwedyjskich przedstawiamy przepis na pikantny ryż z wieloma warzywami . Obok ryżu jest głównym składnikiem komosa ryżowa. Ta południowo - amerykażska roślina jest u nas raczej nieznaną , ale bardzo zdrową rośliną.

Quinoa - komosa ryżowa była uprawiana już przed 5000 lat w Andach . Ta roślina nie ma prawie żadnych wymagań i dlatego nadaje się do uprawy na dużych wysokościach , gdzie inne rośliny jak np. kukurydza nigdy by nie dojrzały. W Ameryce Południowej jest komosa ryżwa jednym z podstawowych pokarmów dla ludzi żyjących w górskich terenach Andów.

Nasiona komosy , używane do gotowania są bardzo pożywne . Zawartość białka i minerałów przekracza zawartości w znanych gatunkach zbóż.

W przepisie są zawarte, obok ryżu i komosy ryżowej , zioła i przyprawy typowe dla kuchni ajurwedyjskiej jak kardamon , kurkuma czy Ghee. Każdy z tych składników posiada pozytywne właściwości wspierające zdrowie.

Przepis

Składniki:

1 szklanka ryżu basmati

¾ szklanki quinoa - komosa ryżowa

3 szklanki ciepłej wody

2 łyżeczki ghee

1 marchewka

6 strąków kardamnonu

1 mała laska cynamonu

1 MS włókien szafranu

¼ łyżeczki proszku kurkumy

¼ łyżeczki soli

¼ szklanki połamanych migdałów

Przygotowanie

Pokrój marchewkę na plasterki.Ghee rozpuścić w garnku i w nim krótko podsmażyć kardamon i cynamon . Dodać ryż i komosę ryżową , zalać wodą z szafranem, solą i kurkumą. Wszystko gotować przez 10 minut i dodać do tego marchew. Następnie jeszcze połamanye migdały i tak długo gotować, aż wyparuje woda.

Gotowa jest ta lekkostrawna potrawa , która równocześnie wspiera system immunologiczny , krew i wzmacnia tkanki.

Ta potrawa ryżowa daje siłę i zawiera niesamowicie dużo wartościowego białka.

Smacznego!