Produkty żywnościowe łączone według Ajurweda

Istnieje masa przepysznych potraw, o których myśl wywołuje przypływ śliny w ustach. Ale przy pewnych daniach po ich spożyciu, mamy problemy z trawieniem. Co się tutaj dzieje? I dlaczego akurat przy tych daniach? W Ajurweda mamy wyjaśnienie : połączenie poszczegółnych pokarmów do jednej potrawy jest za to odpowiedzialne.

Wszystko, co jadamy ma wpływ na proces trawienia (Agni) w ten jeden albo drugi sposób. Różne pokarmy smakują także .. różnie , posiadają inny skład i inne zalety. Jeśli nie pasują one ze sobą , zostaje osłabiony Agni i wzajemna interakcja Doshas zakłócona.

Pojedyńczo spożywana, może być żywność zdrowa , zostaje wzajemnie fałszywie połączona powstają toksyny.. Te muszą zostać wydalone z organizmu , co jest dodatkowym wysiłkiem.Nie może organizm sobie z tym poradzić, jako następstwem jest najpierw ogólne złe samopoczucie. Fałszywe nawyki odżywiania mogąb jak: zaburzenia metabolizmu , problemy z wagą, choroby układu pokarmowego itd.. Przeciwnie , prawidłowe połączenie żywności jest gwarancją dla zdrowego trawienia.

Następujących kombinacji powinno się unikać:

  • Po zimnym posiłku lub napojach nie powinno się konsumować ciepłych lub gorących dań lub napojów.
  • Mleko nie powinno być zimne pite. Poza tym obowiązuje unikanie pewnych napojów mieszanych z mleka i owoców . One hamują bardzo mocno , z fałszywymi składnikami, trawienie i blokują system krążenia i limfatyczny, co dalej prowadzi do chorób i problemów ze skórą. Dodatkowo nie powinno mleko być spożywane z mięsem, rybami, jogurtem, rzodkwią, czosnkiem, zieloną sałatą liściastą i solą. Dodatek przypraw może wspierać trawienie: imbir, cynamon, kardamon, i kurkuma - pomagają.
  • Nigdy nie łączyć cytryny z ogórkami, mlekiem, pomidorami lub jogurtem.
  • Miodu nie wolno spożywać w tej samej ilości jak masło. To ma silne toksyczne działanie.. Poza tym nie wolno jego ogrzewać.
  • Jaja nie są dobrym połączeniem z serem, rybami, bananami, melonem, mlekiem czy mięsem.
  • Psiankowate: (pomidory, ziemniaki, bakłażan) nie powinny być spożywane z mięsem, rybami, ogórkiem lub produktami mlecznymi.
  • Mięso uniknać w połączeniu z mlekiem, rzodkwią, sprosami, miodem i sezamem.
  • Produkty bogate w skrobię nie łączyć z owocami, mlekiemi jajkami. Szczególnie skrobia i fruktoza nie tolerują się wzajemnie i trawienie jest słabe. ł