Zdrowe odżywianie - dlaczego jest śniadanie tak ważne

Stara ludowa mądrość mówi: rano powinno się jadać jak król, w obiad jak szlachcic i wieczorem jak żebrak. I to obowiązuje nadal: zdrowe śniadanie  dostarcza energię na cały dzień . Zrezygnujesz z niego , czujesz się już przed południem zmęczonym , nieskoncentrowanym i.. głodnym. Brak jest prawdziwego zapędu na dzień!

Nic dziwnego - w nocy zostają opróżnione spichlerze węglowodanów  i one muszą zostać wypełnione przez śniadanie , inaczej traci organizm  fizyczną i psychiczną wydajność. Poprzez zrównoważone śniadanie  zostają dostarczone najważniejsze odżywki.

Ale co to jest, zrównoważone i  zdrowe śniadanie? - Ono powinno być lekkostrawne  i nie obciążać , to opinia ekspertów ; ponadto  ma być smaczne  i długo się utrzymujące. I tutaj odgrywają produkty pełnoziarniste bardzo istotną rolę. W porównaniu z  pieczywem z białej mąki  zostają przekazane do krwi, zawarte w nich  węglowodany, powolniej ,przez dłuższy okres czasu. To podnosi poziom cukru we krwi  raczej stabilnie, a nie nagle, aby nagle spaść  i powodować utratę wydajności już przedpołudniem. Zawarty w tych produktach błonnik  wspiera  pracę jelit  i trawienie.

Na śniadanie polecamy również owoce . Jedno jabłko  lub inne owoce sezonowe  dostarczają organizmowi, już na początku dnia, wiele witamin i minerałów. Dostawca białek to mleko , jogurt albo sery , uzupełniające zdrowe śniadanie  dla bardzo fulminacyjny początek dnia. 

Istotnym dla śniadania jest też czas! I: aby znaleźć jakim typem śniadania jesteś , ponieważ nie wszystko jest zdrowe  i dobre dla każdego. Poza nietolerancją pożywienia  jak nietolerancja laktozy, fruktozy czy celikia , istnieją ludzie , którzy faktycznie rano nic nie mogą jadać i pijają tylko herbatę lub kawę i dopiero przedpołudniem zjadają rogalik  lub małą przekąskę ( tutaj myślimy o Włochach, którzy wieczorami jadają bardzo obficie i często  rozpoczynają dzień bez śniadania). Wielu Azjatów  wkracza w dzień z ich zupą z makaronem , zupą jarzynową  lub ryżową. Brytyjczycy są nie bez powodu znanie z ich " brytyjskiego śniadania" , zawierającego rozpierającą fasolę , boczek, kiełbaski i jajecznicę. I tzw. śniadanie wiedeńskie  to bułka z dżemem...

Jak widać: też zdrowe śniadanie nie jest " tak gorąco" jadane , jak jest polecane. Badania w USA i  Anglii wykazały , że ryzyko nadwagi  wzrasto o 400%, jeśli rozpoczyna się dzień bez śniadania. Przy czym batony słodkie, czy słodkie musli też nie są godne polecenia...