Zdrowe odżywianie - dlaczego jest śniadanie tak ważne

Stara ludowa mądrość mówi: rano powinno się jadać jak król, w obiad jak szlachcic i wieczorem jak żebrak. I to obowiązuje nadal: zdrowe śniadanie dostarcza energię na cały dzień . Zrezygnujesz z niego , czujesz się już przed południem zmęczonym , nieskoncentrowanym i.. głodnym. Brak jest prawdziwego zapędu na dzień!

Nic dziwnego - w nocy zostają opróżnione spichlerze węglowodanów i one muszą zostać wypełnione przez śniadanie , inaczej traci organizm fizyczną i psychiczną wydajność. Poprzez zrównoważone śniadanie zostają dostarczone najważniejsze odżywki.

Ale co to jest, zrównoważone i zdrowe śniadanie? - Ono powinno być lekkostrawne i nie obciążać , to opinia ekspertów ; ponadto ma być smaczne i długo się utrzymujące. I tutaj odgrywają produkty pełnoziarniste bardzo istotną rolę. W porównaniu z pieczywem z białej mąki zostają przekazane do krwi, zawarte w nich węglowodany, powolniej ,przez dłuższy okres czasu. To podnosi poziom cukru we krwi raczej stabilnie, a nie nagle, aby nagle spaść i powodować utratę wydajności już przedpołudniem. Zawarty w tych produktach błonnik wspiera pracę jelit i trawienie.

Na śniadanie polecamy również owoce . Jedno jabłko lub inne owoce sezonowe dostarczają organizmowi, już na początku dnia, wiele witamin i minerałów. Dostawca białek to mleko , jogurt albo sery , uzupełniające zdrowe śniadanie dla bardzo fulminacyjny początek dnia.

Istotnym dla śniadania jest też czas! I: aby znaleźć jakim typem śniadania jesteś , ponieważ nie wszystko jest zdrowe i dobre dla każdego. Poza nietolerancją pożywienia jak nietolerancja laktozy, fruktozy czy celikia , istnieją ludzie , którzy faktycznie rano nic nie mogą jadać i pijają tylko herbatę lub kawę i dopiero przedpołudniem zjadają rogalik lub małą przekąskę ( tutaj myślimy o Włochach, którzy wieczorami jadają bardzo obficie i często rozpoczynają dzień bez śniadania). Wielu Azjatów wkracza w dzień z ich zupą z makaronem , zupą jarzynową lub ryżową. Brytyjczycy są nie bez powodu znanie z ich " brytyjskiego śniadania" , zawierającego rozpierającą fasolę , boczek, kiełbaski i jajecznicę. I tzw. śniadanie wiedeńskie to bułka z dżemem...

Jak widać: też zdrowe śniadanie nie jest " tak gorąco" jadane , jak jest polecane. Badania w USA i Anglii wykazały , że ryzyko nadwagi wzrasto o 400%, jeśli rozpoczyna się dzień bez śniadania. Przy czym batony słodkie, czy słodkie musli też nie są godne polecenia...