"Sól" życia z perspektywy ajurwedyjskiej

Sól to nie zawsze  sól . Ona może pochodzić z morza  -  sól morska - lub z głębi ziemi - jest to tzw sól kamienna . Do tego dochodzi sól kuchenna , tzn rafinowana , zawierająca prawie w 100% chlorek sodu. Ta oczyszczona sól  kuchenna jest też zwana  solą addycyjną, próżniową  lub jadalną  - ale w zasadzie jest to tylko sól kamienna.

W Ayurweda,jest sól ważna dla trawienia i redukcji - naturalnie  degustowana z umiarem -  Vata , więc element powietrzyn.  Na Pitta , ma ona pozytywne działanie : ona pobudza metabolizm , zaostrza zmysły i hamuje wydalanie wody . Ponadto zwiększa sól Kapha i  ma działanie przeciwskurczowe. Ale - jak wspomniano - z umiarem. Zbyt dużo oznacza za dużo Pitta i tym samym biegunka, zapalenia , nieczysta skóra , wysokie ciśnienie i wiele więcej. 

Stare doktryny,  pobierania  mało soli , nie są prawidłowe  i mogą prowadzić do ciężkich zaburzeń: sól zmniejsza Vata, może wywołać oparte na  napięciach bóle głowy , sztywne mięśnie i stawy oraz redukować  zawroty głowy.  Także przy skurczaach  po aktywności fizycznej  pocenie jest sensowne  z dodatkiem soli.

Pytanie, czy sól może nam pomóc w takich sytuacjach jest  szybko odpowiedziane: połóż parę kryształków na język  - smakuje to jest dobre. No to rozpuścimy  małą ilość soli w wodzie  ciepłej  i ją wypijemy. Nie ma obawy: tak szybko jej nie przedawkujesz.

W odniesieniu do różnych rodzajów soli , ma każda sól jej zalety. Sól morska - to wyparowana woda morska  i posiada Kapha energię. Ona ma najmniej działania na trawienie.
Sól kamienna jest otrzymywany przez  mielenie rozbitych  części . Ze wzglądu na wpływ na trawienie -Angi  i pobudzanie  metabolizmu - ma ona najskuteczniejsze działanie. Jednocześnie wysusza organizm  - uwaga przy dawkowaniu!

Pozostała sól kuchenna: ona powstaje  poprzez pompowanie wody do  skały  i uwalnianie kryształów soli . Następnie wyparowuje ta sól  , że pozostaje tylko  czysta sól. Jej pobudzające trawienie działanie  leży między solą morską a kamienną . Ona nie zawiera minerałów  lub pierwiastków śladowych  - i te potrzebuje organizm jak i chlorek sodu. 

Przy okazji: kto źle znosi sól , powinien najlepiej używać  mieszanki soli ziołowych , które często zupełnie są  bez soli. A także mieszanki  B. z imbiru , mogą mieć niespodziewane  działanie  na trawienie  taz mózg, serce i jelita.