"Sól" życia z perspektywy ajurwedyjskiej

Sól to nie zawsze sól . Ona może pochodzić z morza - sól morska - lub z głębi ziemi - jest to tzw sól kamienna . Do tego dochodzi sól kuchenna , tzn rafinowana , zawierająca prawie w 100% chlorek sodu. Ta oczyszczona sól kuchenna jest też zwana solą addycyjną, próżniową lub jadalną - ale w zasadzie jest to tylko sól kamienna.

W Ayurweda,jest sól ważna dla trawienia i redukcji - naturalnie degustowana z umiarem - Vata , więc element powietrzyn. Na Pitta , ma ona pozytywne działanie : ona pobudza metabolizm , zaostrza zmysły i hamuje wydalanie wody . Ponadto zwiększa sól Kapha i ma działanie przeciwskurczowe. Ale - jak wspomniano - z umiarem. Zbyt dużo oznacza za dużo Pitta i tym samym biegunka, zapalenia , nieczysta skóra , wysokie ciśnienie i wiele więcej.

Stare doktryny, pobierania mało soli , nie są prawidłowe i mogą prowadzić do ciężkich zaburzeń: sól zmniejsza Vata, może wywołać oparte na napięciach bóle głowy , sztywne mięśnie i stawy oraz redukować zawroty głowy. Także przy skurczaach po aktywności fizycznej pocenie jest sensowne z dodatkiem soli.

Pytanie, czy sól może nam pomóc w takich sytuacjach jest szybko odpowiedziane: połóż parę kryształków na język - smakuje to jest dobre. No to rozpuścimy małą ilość soli w wodzie ciepłej i ją wypijemy. Nie ma obawy: tak szybko jej nie przedawkujesz.

W odniesieniu do różnych rodzajów soli , ma każda sól jej zalety. Sól morska - to wyparowana woda morska i posiada Kapha energię. Ona ma najmniej działania na trawienie.
Sól kamienna jest otrzymywany przez mielenie rozbitych części . Ze wzglądu na wpływ na trawienie -Angi i pobudzanie metabolizmu - ma ona najskuteczniejsze działanie. Jednocześnie wysusza organizm - uwaga przy dawkowaniu!

Pozostała sól kuchenna: ona powstaje poprzez pompowanie wody do skały i uwalnianie kryształów soli . Następnie wyparowuje ta sól , że pozostaje tylko czysta sól. Jej pobudzające trawienie działanie leży między solą morską a kamienną . Ona nie zawiera minerałów lub pierwiastków śladowych - i te potrzebuje organizm jak i chlorek sodu.

Przy okazji: kto źle znosi sól , powinien najlepiej używać mieszanki soli ziołowych , które często zupełnie są bez soli. A także mieszanki B. z imbiru , mogą mieć niespodziewane działanie na trawienie taz mózg, serce i jelita.