Ölmühle Solling Olej z gorczycy Naturland bio

Kulinarny rarytas

38,99 zł

(389,90 zł / l, włącznie z kwotą VAT 8% - plus koszty dostawy)

zawartość: 100 ml

Dostawa do wtorek, 5 marca, jeśli zamówienie zostanie złożone do piątek do 00:00 godz..

Jeszcze 5 sztuk dostępnych w magazynie

Darmowa wysyłka do Polska powyżej 229,00 zł.
Więcej informacji na temat wysyłki i dostawy

Właściwości i zalety

  • Świeży tłoczony na zimno
  • Z istotnymi kwasami tłuszczowymi
  • Delikatnie ostry
  • Certyfikat ekologiczny Certyfikat ekologiczny

Nr art.: XPI-ÖS-16711, Zawartość: 100 ml, EAN: 4031192167116

Opis

Gorczyca należy do rodziny roślin rzepaku (Brassica). Olej z gorczycy ma roślinne pochodzenie i jest uzyskiwany z nasiona czarnej lub żółtej gorczycy (Sinapis alba). Olej ten zawiera w przeciwieństwie do oleju rzepakowego Kwas erukowy.

Uzyskiwany z nasion gorczycy o niskiej zawartości kwasu erukowego przez zimne tłoczenie olej ten posiada charakterystyczne ostre nuty gorczycy, które są typowe dla smaku musztardy, chrzanu, wasabi, rucoli, rzodkiewki i rzeżuchy. Ostrość ta pojawia się dzięki naturalnej zawartości glukozynolanów i uwolnionych przez to izotiocyjaniany (allil).

Oprócz musującej ostrości olej z gorczycy charakteryzuje się także znaczną zawartością kwasów tłuszczowych omega3, która jest znacznie wyższa niż w oleju rzepakowym i w oleju z orzechów włoskich. Olej z gorczycy zawiera ok. 16% omega 3 kwasów tłuszczowych i dlatego jest olejem stołowym o bardzo wysokiej jakości z zrównoważonym stosunkiem (1:1) omega 3 i omega 6 kwasów tłuszczowych.

W indyjskiej i bengalskiej kuchni olej z gorczycy jest bardzo polarny i powszechni. Stosuje się go do ostrych dipów i sosów oraz nadaje on potrawom z curry i daniom rybnym aromatycznie- pikantnego smaku. Także może być stosowany jako olej do sushi, ponieważ równomiernie się rozkłada i jest bardziej tolerancyjny niż zielony chrzan japoński.

Prosto można przygotować pikantny dip z odrobiną kwaśnej śmietany oraz jedną łyżeczką oleju z gorczycy. Przemień swoje konfitury w owocowy krem dla bufetu z serem.

Także do gotowania, przyprawiania i marynat do warzyw jest on chętnie wykorzystywany. Przygotowanie majonezu z olejem z gorczycy dla sałatek z ziemniakami to prawdziwe przeżycie kulinarne. Wymieszaj w równej mierze olej rzepakowy z olejem z gorczycy i przygotuj z tego wspaniały majonez.

Marki: Ölmühle Solling
Rodzaje produktów: Tłuszcz/olej spożywczy
Postać dawkowania: Olej
Właściwości produktu: Certyfikat ekologiczny, Niska zawartość plastiku
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza na 100 ml
zawartość energetyczna3768 / 900 kj / kcal
tłuszcz100 g
  w tym tłuszcze nasycone6,2 g
  w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe [1]32,6 g
  w tym Kwasy tłuszczowe jednonienasycone61,2 g
węglowodany0 g
  w tym cukier0 g
białko0 g
sól0 g
  1. (kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6)
Składniki
  • olej musztardowy [1]
  • Eteryczny olej gorczycowy
  1. z kontrolowanych ekologicznych upraw

Recenzje naszych klientów

ocen klientów po polski dla Ölmühle Solling Olej z gorczycy Naturland bio

2 recenzje klienta w innym języku

4,5 z 5 gwiazdek
5 gwiazdek
2 (50%)
4 gwiazdki
2 (50%)
3 gwiazdki
0 (0%)
2 gwiazdki
0 (0%)
1 gwiazdka
0 (0%)

4 oceny

Brak opinii w języku: polski. Dostępne są 2 recenzje w innym języku.


Podobne produkty:

  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder

Klienci, którzy nabyli "Olej z gorczycy Naturland bio", zakupili także:

  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder